28 Ocak 2011 Cuma

Hanedanlıktan, Vatansızlığa; Yahut Son Osmanlılar-2


Emlakın Tasfiyesi
Sürgünden başka ailenin başına bir dert daha açılmıştı. Geride bırakılan mülklerin durumu. Osmanoğullarını Türkiye’den süren kanunun 7.maddesi mucibince aile Türkiye’de ki gayrimenkullerini 1 sene içerisindetasfiye etmek mecburiyetindeydi. Aile bu tasfiyeyi bizatihi gerçekleştiremezseiş hükümet tarafından yapılacak satılan gayrimenkul bedelleri ksımen hazineyekalacak, kısmen sahiplerine gönderilecekti.

İşte hanedanın sürgün senelerini yokluk ve sıkıntıiçerisinde geçirmesinin en büyük sebebi bu mesele oldu.  Mülkler, hanedanın Türkiye’de ki vekilleri ya da hükümet tarafından tasfiye edildi amabedeller sahiplerin değil aracı şahısların cebine girdi, arada kaynadı. Çarçuredildi. Şehzade ve sultanlara ait bazı şahıs mülklerine de Padişah malıdenilerek keyfi şekilde el konuldu.  Mesela bu keyfi el konmalardan biriside Sabiha Sultanın Nişan taşındaki konağı için yapıldı.  Tapusu SabihaSultan’a ait olan konak padişah mülkü denilerek 29 Temmuz 1935’dedevletleştirildi.
Hanedanın Türkiye dışında kalmış imparatorluk emlakinden gelirtemin etme çabaları da oldu. Hatta mesele yıllarca uzayıp giden bir kördüğümhalini aldı.  Ancak İmparatorluk çökerken doğan karmaşa kendi hukukunuoluşturmuş pek çok şey “kim kaptı” ya gitmişti. Dolayısıyla. Ailenin yarımasırdan fazla devam eden mücadelesi ve beklentileri de boşa çıkacaktı.
Ailenin Bugünü
Osmanoğlu ailesi sadece sultan II. Mahmud neslinden devam etmekteolup bunlardan Sultan Abdülaziz’den inenlere Azizi, Sultan Abdülmecid’deninenlere Mecidî denilmektedir. Bu gün Osmanoğullarından hayatta 24 şehzadevardır ki bunların biri Azizî diğerleri Mecidî’dir.
23 şehzadeden birisi 1924’teki sürgünden önce, 2’si de1974’de sürgünün kaldırılmasından sonra İstanbul’da doğmuştur. Geri kalan 13’üsürgün sırasında  diğerleri de sürgünün kaldırılmasından sonra A.B.D., Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, Suriye, Mısır ve Lübnan’da yurtdışında doğmuştur.
800 yıl boyunca gelip geçen bütün Osmanoğlullarının enyaşlısı olan,18 Ağustos 1912 Nişantaşı Sarayıdoğumlu Ertuğrul Osman Efendi hanedan reisi olarak 97 yaşını 1 ay 6 gün geçe 24Eylül 2009′da istanbul’da vefat etmiş , 2 gün sonra Sultan Ahmed camîinde icraolunan mutantan bir merasimle Çemberlitaş daki II. Mahmud türbesi haziresinedefn edilmiştir. Ertuğrul Osman Efendi, 2. Abdülhamid han’ın oğlu MehmedBurhaneddin Efendi’nin oğludur ve Osman Gazi’nin 22. Kuşaktan torunudur. Monarşi sürse idi Beşinci Osman sıfatını taşıyarak tahtta bulunacaktı.(1954-1973 arasında Hânedan reisi olan 5. Murad torunu Osman Fuad Efendi, 4.Osman olacaktı).
En gençşehzade olan 23 Nisan 2008 doğumlu Batu Bayezid Efendi ise Osman Gazi’nin26.  kuşaktan torunu durumundadır.
Osman Ertuğrul Efendinin vefatında sonra hanedan reisisıfatı Sultan Abdülmecid’in padişah olmayan evladı Mehmed Burhaneddinefendi’den torunu İbrahim tevfik efendinin oğlu Osman Beyazid Efendiye (D.1924)geçmiştir.
Hayattaki 17 Sultandan 1’i Sultan Beşinci Murad;  9’u İkinciAbdülhamid; 2’si Sultan Mehmed Reşad Han; 2’si Sultan Abdülmecid Han’ın padişaholmayan oğlu Mehmed Burhaneddin Efendi ve 3’ü  Sultan Abdülaziz Hansoyundandır. En yaşlı Sultan Fatma Neslişah Sultan, 4 şubat 1921 NişantaşıSarayı doğumludur.  İstanbul’da ikamet eden Sultan’ın babası HalifeAbdülmecid efendinin oğlu, annesi de Sultan Mehmed Vahideddin Han’ınkızıdır.  Bu bakımdan hayattaki hanedan üyeleri içinde, annesi SultanMehmed Reşad’ın oğlunun kızı olan Osman Selaheddin Efendi ile birlikte babasışehzade, annesi sultan olan iki kişiden biridir.
42 şehzade ve sultan dışında, sultan çocuğu 23Sultanzade  ve 14 hanımsultan  ile bunların çocuk ve torunları olan180 civarında aile üyesi ile birlikte Sultan ikinci Mahmud Han’ın neslindenolan hayattaki kişi sayısı 260’ı bulmaktadır.  Bunların bir kısmı aynızamanda Mısır, Ürdün, Haydarabat ve Kotwara hanedanlarının mensubudur.
Şehzade ve sultanlardan sadece Harun Efendi ile 3 çocuğu ve büyükoğlundan olan 5 torunu bundan başka Fatma Neslişah ve Safvet Neslişah Sultanlarİstanbul’da yaşamaktadır.  Osman Selaheddin Efendi de zaman zamanİstanbul’a gelmekte ve Beylerbeyi’ndeki hanesinde ikamet etmektedir. Diğerlerinintamamı Türkiye dışında çeşitli ülkelere dağılmış durumdadır
Bibliyografya;
İbrahin Pazan, Padişah Anneleri Eserleriyle ValideSultanlar, Babıali Kültür Yayıncılığı ,İst 2007
Murat Bardakçı, Şahbaba , İnkilap Kitabevi , İst2006
Kerime Senyücel, Hanedan’in sürgün öyküsü :baş ucumda bir avuç vatan toprağı,Timaş, IST 2009
E. Buğra Ekinci,  “Sürgündeki Hanedan” , Dundenbugüne , Turkiyegazetesi,  4 mart 2009 
Yılmaz Öztuna , “Beşinci Osman”,  Durum, 28 Eylül 2009,Türkiye Gazetesi
Ahmet Kabaklı, Temellerin Duruşması , TürkEdebiyatı Vakfı, Ist 2008

www.tarihvemedeniyet.orgsitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır. Teşekür ederiz..